Tudnivalók az akácfáról


Az akácról

 

A Fehér Akác (Robinia Pseudoacacia) egy Észak-Amerikában őshonos fafaj, amelyet Jean Robin francia kertész hozott be Európába 1601-ben. Magyarországra Mária Terézia utasítására telepítették be, eredetileg az akkor nagy problémákat okozó futóhomok megkötésére.

Azóta az akác szépen meghonosodott hazánkban, így egész Európában egyedülálló módon, erdőállományunk 20%-át ez a faj teszi ki. 

Az akácfa tartóssága

Az akác az Európában jelen lévő fafajok közül messze a legellenállóbb faanyag. Rendkívül kemény, és kopásálló, rugalmas, miközben szakítási szilárdsága valamennyi hazai fafajunkat fölülmúlja. A DIN EN 350-2 nemzetközi szabvány egyedül a Fehér Akácot sorolja az 1-2. tartóssági osztályba, ami magasan a legjobb érték az európai fajok között. Kültéri felhasználása esetén sem igényel vegyszeres védelmet, hiszen faanyagában olyan csersavak, illetve úgynevezett robinetin vegyületek találhatóak, amik méreganyagként szolgálnak a korhasztó gombák, rovarok ellen.   

 

Az akácfa közkedvelt kerítés, mezőgazdasági oszlop és karó alapanyag. Hosszú élettartama miatt használata rendkívül gazdaságosnak tekinthető. Sajnos technológiai hiányosságok miatt az ezredfordulóig magasabb hozzáadott értékű termékek nem készülhettek belőle.

 

Szíjácsmentesítés - a tökéletes felhasználhatóság eléréséért

A fordulópontot az jelentette, amikor cégünk a 2000-es évek elején kidolgozta az akácfa oszlopok szijácsmentesítési eljárását. A szijács a háncs és a geszt között meghúzódó fehér réteg, gyakorlatilag a fa legfiatalabb, még növésben lévő része. Tápanyagokban igen gazdag, ráadásul még nem alakult ki benne az akácra jellemző természetes kémiai védelem sem, így a különféle gombák rovarok kedvelt élőhelye. Ezt eltávolítva viszont egy olyan hihetetlenül ellenálló anyagot kapunk, ami rendkívül alkalmas kültéri játszóeszközök gyártására. Nem igényel semmiféle felületkezelést, ellenáll a kártevőknek, illetve kiválóan tűri a folyamatos csapadék-, és hőmérsékletingadozásokat. 

 


Ossza meg!

Vissza: Főoldal
címkék: akácfa

Kommentek


Kerti fa játszóterek

Bár egy magáncélra szánt játszótérnek kevesebb előírásnak kell megfelelnie, mint közületi társainak, cégünk ezeket is ugyanolyan gondossággal, szakértelemmel készíti el.  Az akácfa tartósságának és a minőségi tartozékok időtállóságának köszönhetően játszóeszközeink többgenerációs termékek, még az unokák is örömüket lelik majd benne!

Közterületi fa játszóterek

A közületi játszóeszközök extrém igénybevételenk vannak kitéve. Az általunk készített akácfa játszóterek azon kívül, hogy esztétikus, gyermekbarát megjelenéssel bírnak, gond nélkül állnak ellen a természeti hatások és a gyermekek okozta megpróbáltatásoknak. Minden játszóeszközünk TÜV tanúsítvánnyal rendelkezik, az újakat igény szerint tanúsíttatjuk! 

Mitől lesz biztonságos egy játszótér?

Milyen a biztonságos játszótér?


Ma már nincs olyan szülő, akinek ne lenne fontos, hogy milyen játszótérre viszi gyermekét. Hisz egy jó játszótérnél alapvető, hogy annak biztonságosnak kell lennie.

Akác játszótorony

Kötőelemek és felületkezelés


Az akácfa rendkívül jó alapanyag játszóterek gyártásához, de önmagában nem elég a sikerhez. Oda kell figyelni a proffesszionális telepítésre, a megfelelő kötőelemek használatára, hiszen csak így biztosítható az igazán minőségi végeredmény.

2472 Kajászó, Rákóczi út 2/A 
Üres H-P 6:00-14:30, Sz-V zárva

Honlapkészítés WebdesignExpedient
Marketing tanácsadásKeresőoptimalizálás:
Marketing Professzorok

Tel.: +36 22 455-702, Fax: +36 22 455-702